BİRLEŞİK KRALLIK ve İRLANDA-İSKOÇYA-4-*Gretna Green*

Merhabalar güzel İskoçya gezimize kaldığımız yerden devam ediyor Glasgow’dan yola çıkıyoruz tarihimiz 4-Ağustos-2019.

Güzel bir otoban yolculuğu yapacağız yolumuz Liverpool’a ve iki mola halinde 5 saatlik bir yolculuk olacak. Bir buçuk saat sonra ilk mola yerimiz aynı zamanda İskoçya’dan çıkacağımız, İngiltere-İskoçya sınırı diyebileceğimiz Gretna Green Köyündeyiz. Gretna Green’den iki saat sonra da Manchester City’de mola vereceğiz. Gretna Green çok büyük bir mola yeri, ayrıca kaçak sevgililerin evlenme mekanı. Tabiki şimdilerde güzel kır düğünü yapılan, her türlü organizasyonu isterseniz planlayan bir yer. Lokantası, alışveriş yapmak için de yöresel eşya satan butikleri var. İlk dikkatimi çeken park yerindeki demirden yapılmış hayli büyük deve dikeni sembolü oldu malum Thistle -Devedikeni İskoçya’nın milli çiçeğidir.

1-IMG_0985

Uzun bir mola değil o nedenle bir yandan anlatayım bir yandan da fotoğraflamaya bu kare ile başlayayım; el eleyiz diyor.

2-IMG_4522
İskoçya-Gretna Green

Gretna Green İngiltere sınır sayılabilecek bir yerleşim yeri 1700’lü yıllarda köydü. Kaçak sevgililerin evlenme mekanı olarak ünlenen Gretna Green’in iki de hikayesi var.

      İlki; Orta çağın feodalite sisteminde mal ve toprak sahibi Senyörler vardı. Köylü eker, biçer hasılatın hepsini senyöre verir ölmeyecek kadarı kendine kalırdı. Kralın verdiği ünvanlarla bu senyörlere en aşağıdan itibaren sırasıyla Baron- Kont-Marki ve Dük denirdi. Toprak sahibi oldukları gibi köylünün de sahibi olur her türlü yaşamlarına müdahale ederlerdi. Evlenmek gibi 😉 Evlenmek isteyen gençler Senyörden (burada Kont diyeyim) izin alırlardı ve Kontların evlenecek kızlarla ilk geceyi geçirme hakkı vardı. Şayet gençler bu hakkı vermek istemezlerse… İşte hikaye tam burada başlıyor; Gretna Green’de yaşayan bir demirci varmış ve aynı zamanda bir din adamıymış. Gretna Green de İngiltere sınırına çok yakın, İskoçya’nın son sınır köyü üstelik anayol üzerinde. Kaçak aşıklar sabaha karşı gizlice sınırı geçer buraya gelir iki de şahit bulur evlenirlermiş. Demirci din adamı nikahlarını kıyarken örsüne vurur sizi mühürledim diyerek evliliği onaylarmış. 

İkincisi; İngiliz Lord’lar evlilikleri kısıtlamak için bir yasa çıkarıp, ebeveynin izni olmadan ve 21 yaşı doldurmadan evlenmeyi yasaklar. Üstelik kilisede evliliği zorunlu tutarlar. Kaçamak yapan gençler de İskoç yasasının iki tanıklı söze dayalı evlilik yasasını fırsat bilip sınıra en yakın İskoç köyü olan bu Gretna Green köyüne kaçarak iki tanık eşliğinde evlenip geri dönerlermiş. İngiltere’deki Kontun burada hükmü olmadığı için de bu evlilik geçerli olurmuş.En güzel örnek anlatım, okuyan varsa İngiliz kadın yazar Jane Austen bu kaçak aşıkların evliliklerini ‘Gurur ve Önyargı’ romanında işlemiştir. 

Gretna Green 1724 yılından bu zamana kadar hala evlilikleri örs ile onaylarmış. Hatta birkaç başka düğün mekanı da nikahları demirci örsüyle mühürlüyormuş. Hala her yıl onlarca genç -yaşlı çift evlenmek için bu şirin İskoç köyüne geliyor. Örs içerde bir yerdeymiş ben bulup fotoğrafını çekemedim. Ama çiftlerin fotoğraf çekildikleri dekorları pek güzeldi. Bir not daha girişte 30 küsur dilde yazılanların biri de türkçe *Hoş geldin* idi. 👏👏👏💞

Grup arkadaşlarımızdan Akyüz ailesi’ne buradan selam ve sevgilerimi iletiyorum. 💞

4-IMG_0980
İskoçya-Gretna Green

Evlenmeden önce sanırım veya mühürlendikten 😁 sonra bu aşk duvarına kilit asıyorlar ki, aşkları sonsuz olsun. Köprüde kilit çok gördük ama duvarda hiç görmemiştim. 

5-IMG_0982
İskoçya- Gretna Green

Demircinin örsünü bulamasam da  tarihten kalma demircinin yaptığı tarım aletlerini buldum.☺️

6-IMG_4528
Gretna Green

Bahçe düzenlemesi güzel bir yerdi.

IMG_4527

IMG_4523 kopyası

Bu da aşkımız aynı kilt içinde daim olsun diyor sanırım. 🤷‍♀️💞😁

6-IMG_4518

İlk Molamızla birlikte İskoçya gezimizin de sonuna gelmiş olduk. İki saatlik bir yolculuk sonrasında Birleşik Krallık’ta Manchester City’de olacağız. Bol kiltli gaydalı olmayan bu gezimizden yine de çok güzel yaşamlar, anılar ve bilgilerle dolu olarak dönüyoruz. İskoçya’yı çok sevdik. Birleşik Krallık’ta daha göreceğimiz birlikte gezeceğimiz çok güzel yerler var. Elveda İskoçya diyor yeniden Manchester City’de buluşana dek sevgiyle kalın. ❤️❤️❤️

BİRLEŞİK KRALLIK ve İRLANDA-İSKOÇYA-4-*Gretna Green*’ için 26 yanıt

Yorum bırakın