Hemen geldim işte. Burası Hindistan demiştim size; Karşınıza ne çıkar, nasıl çıkar gördükleriniz size hangi duyguları yaşatır inanın bilemezsiniz. Hayat zaten bu değil mi? Olanı yaşıyoruz. Tamam geziye devam..
Sikh ( Sih ) Tapınağı- Gurudwara Bangla Sahib
Yolumuz bir sikh tapınağına doğru. Adı Gurudwara Bangla Sahib. Kısaca bilgi vermem gerek yine yerel rehberden aktarma; İçinde sürekli ilahilerin okunduğu altın kubbeli binası ve binayı çevreleyen havuzu ile bu tapınak sikhlerin en huzurlu tapınağıdır. Tapınağın içerisinde devamlı ilahi okunuyor. Hem islam hem de Hindu dininden izler taşımaktadır. Tek tanrıya inanırlar.
Hindistan’da Sikh dinine mensup 18 milyon kişi var. Sikh’lerin Hint dini grupları içinde en kolay tanınan grup olması taşıdıkları 5 sembolden anlaşılır. 1-Saç ve sakallarını hiç kesmezler, sakallarını örer, saçlarını özel sarık içinde saklarlar (Fotoğraflarda göreceksiniz çok renkli ve güzel sarıkları var.) 2- Ahşap veya fildişi tarak taşımak 3- Özel iç çamaşırı 😀 giymek (Bunu nasıl anlayacağız dermişim 🙂 4- Çelikten bilezik takmak (bu bilezik de gerektiğinde gazoz açmak için kullanılırmış 🙂 ) 5- Kama veya kılıç taşımak -askeri bir gelenekmiş, düşmana karşı hazırlıklı olmak için.
Güzel bir örnek vereyim şanslıyız.



Sih’ler, Gurdvara denilen tapınaklarda ibadet eder ve çocuklarını dini inanışı anlayacak yaşa gelince vaftiz eder. Sih’lerin kutsal kitabı olan Granth Sahib, 10 Sih Gurusu tarafından yazılmış. Kitabın temelinde çeşitli Hindu ve Müslüman yazıtlarından alıntılar vardır. Ayrıca her doğan Sih’in soyadı arslan anlamına gelen _Singh_ ile bitmesi gerekir.
Sih’lere göre Gurdvara’ya gelen herkesin -hangi dinden olursa olsun- barınacak bir yer bulması için uğraşılması gereklidir. Bir çok gönüllü mutfakta yemek yapar, bulaşık yıkar, temizlik yapar. Hangi dinden olursa olsun neye ihtiyacı varsa karşılanır. (Yatacak yer vs dahil) Kısaca Sih’lerde kast sistemi işlemiyor. Kast sistemini Nepal gezimde anlatırsam daha anlamlı olacak.
El becerileri ve mühendislikleri çok gelişmiş olduğundan birçok fabrika kurmuş çok zengin olmuşlar. Giyimlerinden de belli zaten.
Gelen herkes elinde bir pakette yiyecek vs ile geliyor ve kapının önünde de gönüllülerce bedava yemek dağıtılıyor. Ben fotoğraf çekerken ikram ettiler ama almadık. 😦
Tapınaktan önce ilk gelinen yerde mutfak ve barınma yerlerini görüp bu bilgileri alıyoruz. Kubbe altın kaplamaymış.


Sonra tapınağa geçiyoruz. Güzel bir giriş kapısı var. Ama bu kez de çıplak ayak girilecek ve yine kesinlikle foto vs yok. Ben yine kaçar tabii. Fotoğrafta dikkat ederseniz girişte uzunca metal bir sepet var yanında örtü, takke getirmemiş olanlar oradan alıp başlarına geçirmeden içeri giremiyorlar. Saçlarını örttüklerini yazmıştım.

Veee merdivenlerden önceki kutsal su da ayaklar ıslanacak 🙂 Bazıları daha 1. basamaklarda ibadete başlıyor.

Aslında içeri girseydim yan tarafta bir havuz varmış kutsal su esas o imiş.
Bu tapınağın ve kutsal su havuzunun bir de hikayesi var kapıdaki taşta yazıyor.
Tercüme eden oğlum Deniz’e de bu arada tekrar teşekkür ederim. (Gogıl amca tam çeviremiyor 🙂 )
Haydi dinleyelim;
Gurudwara Shiri Bangla Sahib Delhi şehrinde bulunmaktadır. Shri Guru Harkarishan’ın Delhi’ye yaptığı dini ziyareti sırasında yapılmıştır. Mughal kral Aurangzebin daveti ve amberli Mirza jai Singh’in ikna etmesi sayesinde Guru Ji Delhi’ye gelmeyi kabul etmiştir. Raja jai singh, guru ji’yi aslında eskiden kendisine ait olan bu yere davet etmiştir. (Araya ben ekleme yapayım; Kral burayı konut olarak kullanmaya başlamış. Ama dini liderin mucizelerini duydukça ve bu sırada da halk hastalıkla pençeleştiğinden mucizesinden yararlanmak için burayı tekrar esas sahibine vermiştir )
Rajanın eşi Rani, Guru’nun ruhani güçlerini sınamak istemiş ve kendisini kadın bir hizmetkar olarak gizleyerek davetlilerin arasına karışmış. 8 yaşındaki Guru sahib, Rani’yi tanımış ve gidip kucağına oturmuş. Böylece Guru Nanak’ın ruhani güçlerine ve gerçek takipçilerinin ona inanmasını sağlamıştır.
O dönemlerde çiçek hastalığı salgını Delhi şehrinde kol gezmekteydi. Delhi halkı başlarına üşüşen bu müsibetten dolayı ölümle pençeleşmekte ve ızdırap çekmekteymiş. Guru Ji, sevgiden ve ızdırap içindeki insanlara acımasından dolayı kutsal ayaklarını suya daldırmış ve charan amriti (anlamını bulamadım, sanırım kutsanmış su anlamındadır. ) küçük bir chaubacha (depo) ya boşaltmış. Bu depodan su alan herkesin hastalığı iyileşmiş. Böylece Delhi halkı salgından kurtulmuş. Yakınlardan ve uzaklardan gelen inanç sahibi ve dindar düşkünler bu kutsal sudan bir yudum alarak acılarından kurtulur olmuş.
Hala havuzda yıkanan,oradan su alıp evine götüren varmış.
Evet çevresini gezerek otobüse gidiyoruz.


Amca ve teyze çok hoştu, motosiklet bir başka güzeldi. Tekerlere dikkat.

Gezdiğimiz yerler Old Delhi idi ,Tekrar New Delhiyi otobüs ile turlayıp pazar alışverişine gideceğiz.
İngizlerin yerleşim yeri ve tüm elçiliklerin olduğu yerler inanılmaz temiz ve yeşillikti.
Güzel bir bulvardan geçtik ortadaki parkta (Central park) bayrak merasimi vardı.
AAaaay inanmıyoruum. 🙂 herkes çıldırdı?….. YORUMSUZ


Yolumuz alışveriş için Yeni Delhi’de Janpath Bulvarındaki turistik pazara.. Rehberimiz %50 ye kadar indirebilirseniz sizi kutlarım dedi. Genelde %20 ye kadar inerlermiş. Eşim bu konuda uzmandır 🙂 Gelin kızlarıma birşeyler aldım. Hem de herkesten ucuza. 🙂 Yani biz istediğimiz fiyata eşya aldık. Bu arada 25 rupi 1 Ytl . Ama satıcılar bir yapışık anlatamam, elini versen kolunu kurtaramıyorsun. 🙂




Etrafta çok dilenen çocuklar vardı, otobüs gelene kadar bir alışveriş merkezine sığındık desem yeridir. Ayrıca ayaküstü ufacık tezgahlarda esrar satıcıları da cabası.
Daha pahalı olan bir alışveriş yeri daha varmış gidelim dediler gittik . Ama otelin alışveriş mağazası çok daha uygun çıktı. Umarım beğenmişinizdir. 🙂 Buradan alamadım diye hayıflandığım bu yatak örtüsünün vs. diğer çantaların aynısını İstanbulda Eminönü’ndeki uzak doğu pasajında bulmak mümkün. Tek farkı fiyatı 🙂
Aydın şivesiyle hadin gari, yarın uçakla Varanasi. Her yönüyle asla unutulmayacak şehirlerden biri bence…
Yolcu kalmasıın. Ama siz esenkalın…
“HİNDİSTAN-Delhi-Bölüm 3” için bir yanıt