Nerde kalmıştık 🙂 Eveet bol eğlenceli Holly festivali var bugün. Öğlenden sonra Galta Mandır yetişirse Amber kalesi… Gezi devam ediyor… 🙂
Sabah bizim otel bahçesine hazırlık yapılmış önce burada başlangıç yaptık. Yerel tur ile büyük bir otelin bahçesinde diğer turistlerin de katılacağı bir yer hazırlanmış oraya gideceğiz. Ben dünden makinamı poşetle sarmıştım zaten. Buyrun.
Holy Festival
Önce otel penceresinden boya satan bir dükkan.
Bahçedeki davulcu çocuklar. Ve sakın haaa desemdeee otobüse giderken ben. 🙂
Yollardaki durum herkes çıldırmış gibi boya savuruyor. Rehberimiz Murat bizi epey korkuttu; Dışarı çıkmayın boyalı su atarlar sentetiktir sizin için iyi olmaz. Baksanıza velete.
Ara verelim biraz Holy festivalden bahsedelim. Tarihi mitolojiye dayanıyor; Hint mitolojisine göre kötülüklerin kralı Hiranyakaşipu, Hindu tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Zamanla küstah ve kibirli biri olmaya başlayan Hiranyakaşipu, herkesin sadece ona itaat etmesini ister. Bunun üzerine oğlu Prablah, babasına karşı çıkar ve ona itaat etmeyi reddeder. Hiranyakaşipu birçok defa oğlu Prablah’ı öldürmeye çalışır ama her seferinde diğer tanrı Vishnu, Prablah’ı kurtarır. En sonunda Hiranyakaşipu, onu kız kardeşinin kucağında uyurken yakmayı planlar. Ancak kız kardeşi Holika’nın üzerindeki şal ateşte yanmamaktadır. Holika, kendi hayatını tehlikeye atıp kardeşi Prablah’ı kurtarmak için şalını üzerinden çıkarıp ona verir. Prablah kurtulur fakat Holika orada ölür. Hindu tanrısı Vishnu bunun üzerine Hiranyakaşipu’yu öldürerek yerine oğlunu getirir. İyinin kötüye karşı zaferini simgeleyen ve Holy adı verilen bu bahar bayramı kutlanır. İnsanlar birgün öncesinden odun toplar, boya satın alır veya evde kök boya hazırlar. Ateşler yakılır, bir kukla, şeytana edilen küfürlerle büyük ateşte yakılır ve ardından hep bir ağzıdan Holly hay diye bağırılır.
Bir çok sokak arasında gündüzden hazırlanmış odun yığınları görmüştük. Günbatımıdan hemen sonra da ateşler yakıldı, motorsikletli iki kişi (biz otobüsten görüyoruz) her sokaktaki yığını sırayla ateşlemeye gitti. İnsanlar ateş sönmeden evlerine de bir meşale ile ateş götürlermiş ki, evleri ve kendileri de kötü ruhlardan korunup arınsın.
İkinci gün yani son gün boyaların günüdür. Onu yaşadık fotoğraflarla anlatacağım. Ama mitolojik hikayesi de çok güzel bakın; Hint tanrısı Lord Krişna arkadaşı Radha’yı teninin renginden dolayı kıskanır, zira kendi teni karadır. Annesine neden diye dert yanar. Annesi de doğa böyle çaresi yok ama istersen senin yüzünü istediğin gibi boyarız der. Lord yüzünü rengarenk boyar. Zamanla gelenek haline gelir ve festivale dönüştürülür.
Renklerin anlamı; Kırmızı: masumiyet- Yeşil:Enerji- Mavi:Asalet- Sarı veya turuncu:Dindarlığı temsil ediyormuş.
Gelsin fotoğraflar. Festival alanına Buradan gireceğiz. Polisler yerli halkı sokmuyor.
Girişte yine davul zurna 🙂 harika bir ritim ile çalıyorlar.
Ooo harika bir ortam, rengarenk olmuş insanlar, müzik harika. Dansçı kızların ayak bileklerinde bir sürü zil var ayaklarını sert vurunca güzel bir ses çıkarıyor.
Ayy süpeer. Aman diyorum no, no beni boyamayın makinem eyvah… Ve evet şimdilik kurtarıyorum. Çocuklar gibiyim 🙂
Boyalar yapılan bir standa konmuş herkes avuçlayıp duruyordu. 🙂 Bizim boyalarımızı yerel tur rehberi otelde vermişti.
Hindistan televizyonu da çekimdeydi.
Şu bebeğe bakarmısınız. 🙂
Bu sevimli önce korktu sonra ben öpücük yollayınca gülümsedi. 🙂
Dansçılar kıyafetleri ve raksları ile süperdi. Bir ara bizleri de sahneye alıp oynattılar. 😀
Festivale gelirken giyilmesi gereken uygun kıyafet budur 🙂 Ayakta galoş var dikkat. 😀
Sırada ava giden avlanır fotoğrafları. 🙂
Önce şaşırdı, ifadesi çok hoştu. 🙂 Sonra poz verdi ben de çektim. 🙂
Herkes çekiyordu ben de eksik kalmayayım dedim. 🙂
Artık gidiyoruz. Bu genç kadın ve çocukları bir şeyler istediler. Biraz para, biraz şeker verdik. 🙂 Çok uğraştım ama küçük ablayı güldüremedim. 😦
Otobüse bineceğiz ,eyvah dedik her taraf boyanacak yarın da bu otobüse bineceğiz nasıl temizlenecek, yerel rehber sorun yok keyfinize bakın dedi. Hakikaten ertesi günü ne koltuklar ıslaktı ne de boyalı.
Bu kare de grubun festival dönüşü halleri. 🙂
Ben nasılmıydım? Sarı-kırmızıdan başka renk tanımam. 😀
Otelde yoğun toparlanma sonrası(Saçlardaki boyalar ancak son gün çıktı) istikamet önce Hindu’ların bir tapınağı-maymunlarla dolu Galta Mandır- sonra yetişebilirsek Amber kalesi…
Bol maymunluymuş, aman dikkat poşet taşımayın yemek var diye saldırırlar dediler. Korka korka gidiyoruz bakalım nasıl bir yer. Epeyce de uzun bir yolumuz var.10km kadar. Türkiye’de değiliz buradaki 1 km bizdeki 10 km’ye bedel gerisini hesap edin artık. Eveeet 3.bölüme buradan devam edebilirsiniz.
Renklerle herkes eşitlenmiş gibi. Vu festivali daha önce duymuştum neden boyanıyorlar diye soruyordum hep cavabını buldum. Teşekkürler (:
BeğenBeğen
O kadar güzeldi ki 😍 hikayelere ayrı fotoğraflara ayrıııı bayıldım. Kapalı, soğuk bir kış gününde benim için okunabilecek en güzel yazı buymuş meğer 🙈 renk istiyormuş ruhum 💐
BeğenBeğen
Ne güzel çok renkli ve neşeli bir festival yaşamışsınız, Keşke ülkemizde de böyle neşeli ve renkli festivaller olsa. çektiğiniz küçük kızın resmine de bayıldım, çok güzel yakalamışsınız. Emeğinize sağlık, sonuna nasıl geldim bilemedim. Bakalım bir sonraki adım da beni ne bekliyor? Selam ve sevgilerimle.
BeğenLiked by 1 kişi
Bizim gezi tarihinden sonra İstanbul’da bir yerlerde yapılmıştı. Gençlik festivali gibi hatırladığım kadarı ile. Kızın resmini elimdeki boyaları verince bir de annesinin demesiyle çekebildim. Çok eğlenmiştik hakikaten. Ben de sizinle birlikte okuyup yeniden anıyorum. Aslında elimdeki geziyi bitirip onları yeniden düzenlemeyi düşünüyordum. Yine de keyifle gezeceğinizi umuyorum. Teşekkürler selam ve sevgilerle…
BeğenLiked by 1 kişi
Biliyorsunuz ben yeniden düzenleme konusuna muhalif biri değilim, bilakis değişen şartlar altında kendi adıma bunları keyifle yapıyorum. En basiti bir yazım tarzımız oluştu, her şeyi daha farklı görüp yazıyoruz. Bence yapın, keyifle gezeceğim ve okuyacağım yazılarınızı merakla bekliyorum, üstelik yeni bir yazı olarak yayınlayın. Şimdiden kolay gelsin.
BeğenLiked by 1 kişi